Turistična ponudba

Čez most na jutranjo kavo ob reki. Potem med stojnice na tržnici. Po srednjeveških ulicah na potep do gradu. Le nekaj korakov do muzeja. Spust v podzemlje do skrivnosti. Vrnitev v živahnost mesta na izbrano prireditev. Jutri na izlet do naravnih posebnosti.

Izberite svoje mesto in ga raziščite v vseh časih dneva in noči. Slovenija slovi kot varna dežela, kjer si lahko privoščite brezskrbno pohajkovanje kadarkoli. Doživite več: prednost Slovenije je, da je v njej vse lahko dostopno. Iz kateregakoli mesta je v zeleno okolico le nekaj minut hoje, od enega do drugega mesta je le kratka vožnja. V nekaj dneh lahko v Sloveniji doživite več mest kot kjerkoli drugje. Odpravite se na tematsko raziskovanje ali na slovensko popotovanje kar tako. Ker je lepo!

Strateški načrt trženja zgodovinskih mest Slovenije (2016-2020)

Strateški načrt trženja zgodovinskih mest Slovenije je pripravljen kot 5-letni strateški trženjski načrt s cilji, prioritetami in ukrepi, za delo na ravni Združenja zgodovinskih mest Slovenije (ZZMS) in s smernicami za pozicioniranje produkta zgodovinska mesta Slovenije (ZMS) na krovni ravni slovenskega turizma. Načrt predstavlja osnovo za pripravo letnih programov dela ZZMS.

Katalog "Mesta kulture"

Katalog izdala Slovenska turistična organizacija v sodelovanju z Združenjem zgodovinskih mest Slovenije v marcu 2010.

Katalog


Izleti

Idrija

DOŽIVITE IDRIJSKO
Po spustu po 116 stopnicah v Antonijev rov s posebnimi rudarskimi doživetji, po ogledu zbirk v gradu Gewerkenegg, ki je prejel nagrado za najboljši evropski muzej tehniške in industrijske dediščine, po okušanju idrijskih žlikrofov, se odpravite do Krajinskega parka Zgornja Idrijca in v zaledje Idrije.

Naravoslovna učna pot Rake – pot ob vodnem kanalu Rake – ob vodi, ki je stoletja poganjala kamšt in nje-no 13,6 m veliko pogonsko kolo, vodi do Krajinskega parka Zgornja Idrijca z redkimi rastlinskimi vrstami, ki so v mesto privabljale svetovno znane botanike, in do Divjega jezera.

Dediščina druge svetovne vojne – pot ob vodnem kanalu Rake – ob vodi, ki je stoletja poga-njala kamšt in njeno 13,6 m veliko pogonsko kolo, vodi do Krajinske-ga parka Zgornja Idrijca z redkimi rastlinskimi vrstami, ki so v mesto privabljale svetovno znane bota-nike, in do Divjega jezera.

Črnovrška in Ledinska planota – oddih v naravi, z možnostjo kolesarjenja in pohodništva.

Metlika

NAJBOLJE JE PRITI IN VIDETI
Kje dandanes iskati raj, če ne v odmaknjenih in neokrnjenih pokrajinah, kjer se prepletajo spokojnost, drugačnost ter bogata naravna in kulturna dediščina. Zato dobrodošli v osrčju Bele krajine, kjer se med Gorjanci in reko Kolpo skriva starodavna Metlika. Dovolite, da se vas dotaknejo njena pestra zgodovina, kultura in prijazni ljudje.

Belokranjski muzej - Stalna razstava Belokranjskega muzeja v metliškem gradu ima naslov Življenje v Beli krajini od prazgodovine do sredine 20. stoletja.

Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča
- V slovenski zibelki gasilstva se nahaja Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki z bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino in obširno dejavnost gasilstva od začetkov do današnjih dni.

Romarsko središče tri fare
- Romarski kompleks so odlikuje po treh gotskih cerkvah, strnjenih znotraj visokega pokopališkega obzidja.

Kampi ob reki Kolpi
- Kolpa je najtoplejša in najčistejša slovenska reka. V poletnem času privabi številne kopalce, privlačna pa je tudi za športni ribolov ter čolnarjenje s kajaki, rafti in kanuji.

Soseska zidanica Drašiči
- Gre za »vinsko banko«, poseben način povezovanja vaščanov v vaški skupnosti. V zidanici hranijo med člani soseske zbrano vino, to nato posojajo vaščanom.

Zabavna osnovna šola
- V razredu, ki je opremljen po vzoru učilnic iz 60. let prejšnjega stoletja, vam strogi učitelj predstavi Belo krajino na duhovit in zabaven način.

Svobodno belokranjsko ozemlje
- Na prehodu čez Gorjance, kjer se začne Svobodno belokranjsko ozemlje, vas ustavi carinik ter pobara po pasoših in vinojetah. Potnike pa tudi pregledajo, da ne bi v deželico belih brez pretihotapili slabe volje.

Koper

NA POTEP DO SONČNEGA ZAHODA
Koper je izhodišče za potepe po Istri. Dan lahko začnete zjutraj v mestu ob kavi in značilni sladici hroštolah in končate z večerjo v soju polne lune ob morju. Vmes obiščite:

Kraški rob – slikovito območje naravnih posebnosti, na katerem se značilna kraška pokrajina prevesi v flišno Istro;

Spodmole v Sočergi – naravno posebnost, imenovano tudi »ušesa Istre«, tri večje spodmole v 28 metrov visoki pečini;

Osapsko steno – steno v vasi Osp, priljubljeno med plezalci;

Cerkev Sv. trojice v Hrastovljah – s slovitimi freskami mrtvaškega plesa iz 15. stoletja;

Grad Socerb – v ostankih gradu na skalni pečini z razgledom na Koprski zaliv je tudi restavracija.

Kranj

S KOLESOM ALI PEŠ - V NARAVO!
Po okolici Kranja vodijo pohodniške in kolesarske poti do gostoljubnih domačij, do naravnih posebnosti, do ptic in voda, v zavetje gora.

Šmarjetna gora in Jošt – dva lahko dostopna hriba sta priljubljeni izletniški točki za pohodnike in kolesarje.

Protokolarno posestvo Brdo – renesančni dvorec in park z bogastvom rastlinja in živalstva ter s kiparsko zbirko.

Trbojsko jezero – domovanje številnih vodnih ptic omogoča čolnarjenje, ribolov in drugo rekreacijo v naravi.

Kolesarske poti pod Karavankami in Kamniško Savinjskimi Alpami – poti se začenjajo že pod Karavankami, kolesarske ture različnih zah-tevnosti vodijo po gozdnih in cestnih poteh proti alpskim vrhovom.

Piran

SOL, KULINARIKA IN RAZVAJANJA
Hočete več? Odpravite se v okolico!Piransko podeželje
– med šavrinskimi griči so vasi Sv. Peter, Padna, Nova vas. Presenečajo z oljčniki, kjer nastaja deviško olivno olje za tipične istrske jedi, in z vinogradi, v katerih zori grozdje za refošk in malvazijo.

Portoroške terme – terme s stoletno tradicijo uporabljajo slanico, blato in sol piranskih solin, navdušujejo z masažami in bazeni z morsko in termomineralno vodo.

Sečoveljske soline – krajinski park na kar 650 ha je domovanje več kot 270 vrst ptic v neokrnjeninaravi s številnimi posebnostmi.

Ptuj

NEKAJ KORAKOV IZ MESTA
Po odkrivanju mestnih posebnosti se po sprostitev lahko odpravite v bližnjo okolico. Obiščite:


Terme Ptuj
– enega od največjih termalnih parkov v srednji Evropi, ki ponuja tudi namestitev vseh vrst – od bungalovov do hotela;

Golf igrišče Ptuj – večkrat nagrajeno igrišče z razgibanim terenom in številnimi vodnimi ovirami;

Ptujska gora – s slovito romar-sko gotsko cerkvijo z izjemnim spomenikom: Marijo s plaščem; grič z razglednimi točkami je priljubljen cilj pohodnikov in kolesarjev.

Radovljica

O BLIŽNJIH POTEH
Po ogledu starega mestnega jedra Radovljice si lahko privoščite ogled alpske dežele iz zraka – z letalom s športnega letališča Lesce. Sprostite se na igrišču za golf ob kampu Šobec. Podajte se na raziskovanje krajev v okolici:

Brezje – duhovno središče Slovenije, najbolj obiskan romarski kraj z baziliko Marije Pomagaj; tu poteka krožna brezjanska pot miru, ki vodi do posebnosti kulturne krajine in narave;

Kropa
– zibelka kovaštva, ki je s svojo tehniško dediščino fužinarstva in z najstarejšo ohranjeno talilno pečjo v Evropi ter drugimi posebnostmi že več kot 50 let spomenik nacionalnega pomena;

Begunje
– kraj glasbe, gra-dov in spominov na 2. svetovno vojno lahko spoznate na Lambergovi poti, ki vodi do graščine Katzenstein, do ostankov Hudičevega gradiča in do razvalin gradu Kamen.

Slovenske Konjice

DO GRIČEV, DOLIN, VASI
Sprehod po Starem trgu, obisk Mestne galerije Riemer in dvorca Trebnik, nato po vinski cesti do kleti Zlati Grič, ene najmodernejših vinskih kleti v Evropi, in naprej do okoliških vasi z mnogimi posebnostmi. Obiščite:

Žiče – vasico, v kateri si lahko ogledate prikaz izdelave izvirnih pletarskih izdelkov;

Mlače – vasico, v kateri si lahko ogledate prikaz izdelave izvirnih pletarskih izdelkov;

Loče – vasica ponuja pohodniška doživetja po loško-zbelovski planinski poti, na kateri srečate vse vidnejše znamenitosti kraja.

Škofja Loka

DO ZELENIH RAZGLEDOV
Po sprehodu po mističnem mestu, ki navdušuje s srednjeveškimi hišami, skritimi kotički, arkadnimi dvorišči, z ogledi multivizijske predstave Škofjeloškega pasijona, z razgledno potjo do gradu z muzejskimi delavnicami, lahko pot nadaljujete v okolico.

Poljanska in Selška dolina – ob Selški in Poljanski Sori, ki se pri Škofji Loki združita v reko Soro, navdušujejo cvetoči travniki, prostrani gozdovi, neokrnjena narava z mnogimi naravnimi in kulturni-mi posebnostmi.

Škofjeloško hribovje – po hribovju v bližini Škofje Loke so urejene pohodniške in kolesarske poti različnih zahtevnosti. Obiščite tudi kmetije s tradicijo, okrepčajte se pri gostoljubnih domačinih in si oglejte mojstrovine izpod spretnih rok gospodinj in gospodarjev.

Tržič

VIŠJE IN NARAVI BLIŽJE
Tržič je prijazno izhodišče za potepe v planine in na vrhove Karavank in Kamniških Alp. Iz mesta se lahko odpravite v bližnjo Podljubeljsko ali Lomsko dolino ter v dolino reke Tržiške Bistrice. Življenje narave lahko na prav poseben način spoznate v znameniti soteski, ki je le 3 km oddaljena od centra Tržiča.

Dovžanova soteska – edinstveno nahajališče kamnin, starih do 300 milijonov let, je zavarovan naravni spomenik; reka, kamnite piramide, predor in ozka soteska kažejo ustvarjalno moč narave. Po soteski vodi geološka učna pot.


Medmestni potepi

Vsako mesto je doživetje zase. Več mest na poti pa je zgodba, ki mestna doživetja preplete z novimi pogledi na prostor in čas. Povežite pot po Sloveniji po svoje ali pa izberite enega od treh programov, ki vodijo od kulturnih do naravnih znamenitosti, od sodobne radoživosti do duhovne dediščine Slovenije. Programe v sodelovanju z izbranimi agencijami ponuja Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Obzidana mesta

Ohranjena srednjeveška mestna obzidja, ki so nekoč zagotavljala varnost in preživetje, danes zbujajo domišljijo z neštetimi zgodbami. Teden dni je komaj dovolj, da se preselite v najlepše utrinke preteklosti v Sloveniji!
  1. dan – Radovljica in Bled
  2. dan – Kranj in ŠkoЀ a Loka
  3. dan – Koper
  4. dan – Piran
  5. dan – Ptuj
  6. dan – Maribor in Celje
  7. dan – Ljubljana
več o tem programu

Po poti rokodelskih tradicij

Mesta, v katerih so rokodelci srednjeveških cehov svoje izdelke nekoč prodajali na sejmih, še danes ohranjajo mojstrska izročila, stare jedi in glasbo minulih časov. V okolici sejemskih mest so pogosto vinogradi, na potepu po mestu in okolici pa se lahko ustavite v značilnih gostilnah z domačo hrano in žlahtno pijačo.
  1. dan – Tržič
  2. dan – Radovljica, Kropa, Škofja Loka, Kranj
  3. dan – Idrija
  4. dan – Piran, Sečovlje
  5. dan – Slovenske Konjice
  6. dan – Ptuj in Maribor
  7. dan – Ljubljana
  Plus dan - Prekmurje
več o tem programu

Skrivnostna moč tišine

Značilnost slovenske krajine so številne cerkve na vzpetinah in v naseljih ter samostani različnih cerkvenih redov, ki hranijo bogato kulturno dediščino in okoli katerih se pletejo pravljice in legende. Spoznajte sakralno dediščino Slovenije.
  1. dan – Novo mesto, Šentjernej, Pleterje
  2. dan – Kostanjevica na Krki, Jurklošter
  3. dan – Slovenske Konjice, Ptuj
  4. dan – Ivančna Gorica, Stična
  5. dan – Hrastovlje, Piran
  6. dan – Radovljica, Brezje, Škofja Loka
  7. dan – Ljubljana
več o tem programu
 
   
Kontaktni podatki
Združenje zgodovinskih mest Slovenije
Mestni trg 15, Škofja Loka
telefon: +386 4 51 32 433
e-pošta: info@zgodovinska-mesta.si
Povezave na člane združenja
Občine: Idrija / Jesenice / Kamnik / Koper / Kostanjevica na Krki
Kranj / Metlika / Novo mesto / Piran / Ptuj / Radovljica
Slovenske Konjice / Škofja Loka / Tržič / Žužemberk

Podjetja: Gea Consult / Projektiva inženiring / TMD Invest
Umarh / Hafner Medard s.p. / Razvojna agencija Sora
Razvojna agencija Gorenjske BSC d.o.o. / Gradart d.o.o.
Ostale zanimive povezave
© 2010 - Združenje zgodovinskih mest Slovenije